Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τι θα σήμαινε η επιστροφή στη δραχμή και ποιους εξυπηρετεί...


Σχόλιο στην ανάρτηση: Δραχμή σημαίνει δυστυχία και φτώχεια - Η Συμμαχία της Χρεοκοπίας 


Εφόσον βγούμε από το Ευρώ και γυρίσουμε στη δραχμή, αυτομάτως το δημόσιο χρέος θα μετατραπεί σε δραχμές με ισοτιμία 1ευρώ = 340,75δρχ.
Για ένα χρέος 300δις ευρώ σημαίνει: 300δις x 340,75 = 102τρις δρχ. Δεν υπολογίζω ακόμα τις...
εγγυήσεις του Δημοσίου που αφορά επιπλέον χρέος +400δις ευρώ τουλάχιστον. Για αυτά θα πούμε παρακάτω.
102τρις δρχ (όσο χρωστάμε σήμερα σε ευρώ) θα ήταν ΣΟΥΠΕΡ! Όμως, αμέσως μετά από αυτή την ιστοτιμία η δρχ θα χάνει ταχύτατα αξία. Σε χρόνο dt η ισοτιμία από 340,75δρχ θα ξεπεράσει τις 1000δρχ το ευρώ, αυξάνοντας αντίστοιχα το χρέος πάνω από 300τρις (300% περισσότερο από όσο χρωστάμε σήμερα σε ευρώ). 
Ασφαλώς θα χρεοκοπήσουμε άμεσα (εδώ ούτε το σημερινό δεν αντέχουμε), θα βγούμε καταξεφτιλισμένοι από την ΕΕ και επομένως άμεσα θα πέσουν και οι εγγυήσεις του δημοσίου, οπότε το δημόσιο χρέος θα υπερδιπλασιαστεί (από την αρχή είπαμε ότι οι εγγυήσεις είναι πάνω από 400δις ευρώ σήμερα) οπότε μερικοί μήνες μετά την είσοδο στη δρχ, το δημόσιο χρέος θα έχει ξεπεράσει τα 700τρις δρχ.
Καλά τα δημοσιοοικονομικά. Τι θα σημάνει αυτό όμως στη καθημερινότητα; Οι μισθοί θα μένουν σταθεροί, ενώ τα πάντα (γιατί τα πάντα εισάγουμε) θα ακριβαίνουν σε ρυθμούς ισοτιμίας. Δηλαδή με τους ίδιους μισθούς οι τιμές θα τριπλασιαστούν.
Ασφαλώς η ελεύθερη πτώση της δρχ θα συνεχίζεται και το χρέος θα μεγαλώνει σε επίπεδα που ούτε μια χρεοκοπία θα μπορεί να φρενάρει. Θα χρειαστεί δεύτερη χρεοκοπία, τρίτη χρεοκοπία και δεν νομίζω να σταματήσει ΠΟΤΕ αυτή η κατάσταση. θα είμαστε για πάντα όμηροι των δανειστών μας.
Προσωπικά, μετά από μια τέτοια κατάσταση, αναρωτιέμαι αν θα υπάρχει τίποτα όρθιο. Αν θα υπάρχει ακόμα κράτος, Ελλάδα, δημοκρατία ή συντεταγμένη κοινωνία.
Διαβάζω που γράφει ο Άγνωστος 2.05 ότι θα υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη των εξαγωγών επειδή τα προϊόντα θα είναι φθηνά όταν η δρχ χάσει αξία. Εγώ ρωτάω απλά: Τι ακριβώς εξάγουμε και δεν το ξέρω; Εννοεί μήπως τις εξαγωγές μας σε Κρόκο Κοζάνης (Σαφράν); Προφανώς δεν έχει καταλάβει την πολύπλευρη προβληματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.
Δεν κατηγορώ αυτούς που εμφανώς δεν ξέρουν τι λένε, αλλά αυτούς που διαδίδουν τόσο ανεύθυνα τέτοιες ιστορίες με την ελπίδα από ένα τέτοιο σενάριο να κερδίσουν περιουσίες, γιατί προφανώς έχουν βγάλει ευρώ στο εξωτερικό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου