Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Οι πολίτες ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:

Μονάδα Νεογνών εδώ και τώρα

Την πραγματοποίηση σειράς δράσεων, συναντήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας με στόχο την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, ως Εντατικής Νοσηλείας και όχι ως Ενδιάμεσης Μονάδας, αποφάσισαν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, στη διάρκεια συνάντησης, που έγινε χθες το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας.
Σήμερα, αντιπροσωπία γονέων θα επιδιώξει συνάντηση για το ζήτημα αυτό με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, ενώ τις προσεχείς ημέρες προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας, τόσο στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να επιδιωχθεί συνάντηση με τους δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των υπόλοιπων Δήμων του Νομού, ενώ από σήμερα κιόλας θα δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο με στόχο τη συγκέντρωση υπογραφών και κυρίαρχο αίτημα την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας.
Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διερευνηθούν, σε επόμενη φάση, τυχόν ποινικές και άλλες ευθύνες για το θέμα της μη λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Μονάδας Νεογνών καθώς πρόκειται για ζήτημα ύψιστης σημασίας, που συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη ζωή, ζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας Αθηνά Γιαννουλάκη και Μαίρη Σταθοπούλου.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών Ελένη Απαζίδου αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση, λέγοντας ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει η Μονάδα ως Εντατικής Νοσηλείας θα πρέπει να προσληφθούν 3 νεογνολόγοι, 1 - 2 παιδίατροι και 2 - 3 ακόμη νοσηλεύτριες, ενώ θα πρέπει να γίνουν κάποια συμπληρωματικά έργα σε χώρο εντός της Μονάδας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Η κα Απαζίδου εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για αν και κατά πόσο θα γίνουν πράξη οι υπουργικές εξαγγελίες περί άμεσης πρόσληψης δύο γιατρών στη Μονάδα Νεογνών.
«Οι 2 παιδίατροι έρχονται θεωρητικά. Έχουν κριθεί για να έρθουν. Η μία παιδίατρος κατά 90% δεν θα έρθει καθόλου, γιατί έχει κάποιες εναλλακτικές για την Αθήνα και ο άλλος είναι ένας πολύ καλός συνάδελφος, παιδίατρος όμως, ο οποίος δεν επιθυμεί να δουλέψει στα νεογνά. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει πίεση για να διοριστούν δύο γιατροί, νεογνολόγοι, και να βοηθηθούμε είτε με επικουρικούς είτε με κάποιον άλλον τρόπο, με άλλον έναν παιδίατρο ή δύο», είπε χαρακτηριστικά η κα Απαζίδου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης τόνισε ότι στον κρίσιμο τομέα της υγείας δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις. «Όχι εκπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Να καταφέρουμε σε αυτό το ζήτημα να μη γίνουν εκπτώσεις», τόνισε.
Ο ίδιος επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι «ακούμε διάφορες σαχλαμάρες. Χαρακτηριστικά, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είπε» (σ.σ. ο κ. Λοβέρδος) «ότι δεν τον ενδιαφέρει αν πάρουν φωτιά τα Νοσοκομεία και καούν. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να έχει ένα νομοσχέδιο για να το παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας τον Φεβρουάριο, όπως και είχε», υπογράμμισε ο κ. Κρασουδάκης, ο οποίος καταλήγοντας υποστήριξε ότι «ο απλός κόσμος πρέπει να πάρει την τύχη του στα χέρια του».
Την ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά η Μονάδα τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χανίων και αντιδήμαρχος Χανίων Δημήτρης Λειψάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, ενώ γνωστοποίησε ότι ανάλογη προσπάθεια κατέβαλλε χθες από τα Χανιά όπου βρισκόταν ένας σύμβουλος -όπως χαρακτηριστικά είπε- του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο κ. Λειψάκης δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε πώς λέγεται ο συγκεκριμένος σύμβουλος και ανέφερε, απαντώντας σε σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από γονείς, ότι θα επιχειρήσει να φέρει σε επαφή αντιπροσωπία γονέων με τον εν λόγω συνεργάτη του κ. Λοβέρδου.
Άμεσες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρίτεκνων Νομού Χανίων Ζαφείρης Μανιουδάκης, επισημαίνοντας ότι «βαρέθηκα τις υποσχέσεις. Βαρέθηκα να περιμένω. Απ' όταν άρχισα να θυμάμαι περιμένω. Δεν κάνω τίποτε άλλο». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να πεις σε ένα παιδί που μόλις γεννήθηκε ότι τα φάγαμε μαζί».
«Τα παιδιά από τότε που θα γεννηθούν μέχρι τη στιγμή που θα 'ανοίξουν τα φτερά τους' για να φύγουν από κοντά μας δέχονται μία καταιγιστική επίθεση», σημείωσε ο κ. Νίκος Τζινευράκης, από την Ένωση Γονέων, ζητώντας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά και από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς το θέμα, όπως τόνισε, αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χανίων Σεραφείμ Ρίζος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Να κόψουν τον λαιμό τους να λειτουργήσει η Μονάδα. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Να φέρουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που χρειάζονται για να λειτουργήσει πλήρως».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ
«Όπως όλοι οι παιδίατροι του Νομού έχουμε στηρίξει και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη προσπάθεια για την καλύτερη φροντίδα των νεογνών μας. O Σύλλογος Παιδιάτρων Ιδιωτικού Τομέα Κρήτης δηλώνει ότι θα συνεχίσει ενεργά τον αγώνα  για μια πλήρως λειτουργική Μονάδα Νεογνών  ανοικτή για όλα τα νεογνά του νομού Χανίων που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη», σημειώνει ο Σύλλογος σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Πηγή : Χανιώτικά Νέα 9/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου