Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Άρπαζαν τα βρέφη και τα έδιναν για υιοθεσία!


Μία συγκλονιστική ιστορία έρχεται στο φως της δημοσιότητας και μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Στο  δικαστήριο του Μπουένος Άιρες ξεκίνησε η δίκη για την περιβόητη υπόθεση των «κλεμμένων» μωρών.

Το διάστημα 1976 ως το 1983 οι πρώην δικτάτορες της Αργεντινής ,Χόρχε Βιντέλα και Ρεινάλντο Μπινιόνε σε συνεργασία με άλλα μέλη του τότε  στρατιωτικού καθεστώτος άρπαζαν με τη βία μωρά από πολιτικές κρατούμενες και τα έδιναν για υιοθεσία.

Τα βρέφη δίνονταν κυρίως σε οικογένειες στρατιωτικών και οι  πραγματικοί τους γονείς στη συνέχεια βρίσκονταν ή αγνοούμενοι ή νεκροί. Εκείνη την περίοδο τουλάχιστον 400 μωρά απομακρύνθηκαν από τις οικογένειες τους ενώ το κύκλωμα άλλαζε ακόμη και την ταυτότητα τους.

Πολλές γυναίκες αλλά και γιαγιάδες έφτιαξαν μια οργάνωση με το όνομα  «Γιαγιάδες της πλατείας ντε Μάγιο» με σκοπό να βρουν τα χαμένα  παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Αυτή η οργάνωση εντόπισε δεκάδες παιδιά που μεγάλωσαν σε ξένες  οικογένειες χωρίς να το γνωρίζουν!

Οι πρώην δικαστές και μέλη του κυκλώματος, Χόρχε Βιντέλα και Ρεινάλντο Μπινιόνε που κατηγορούνται για πολλά αδικήματα  παρακολουθούσαν ατάραχοι τη δίκη και  τις καταθέσεις των μαρτύρων που ξεπερνούν τους 370.

Σήμερα ο 85χρονος Βιντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ο 83χρονος Μπινιόνε από τον περασμένο Απρίλιο έχει καταδικαστεί με 25  χρόνια φυλάκισης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου