Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Οι καλλιτέχνες μιλούν για την κρίση

 
της Κατερίνας Γκίκα 
Βήμα  στους ανθρώπους τους πνεύματος  για να εκφράσουν τις απόψεις τους για την κρίση έδωσε πρόσφατα  η Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση που έκανε (αποκλεισμένων των τηλεοπτικών καμερών) στο Gazarte με καλλιτέχνες απ' όλους τους χώρους. Παρακολούθησα με προσοχή την ενδιαφέρουσα κουβέντα που κράτησε περίπου τέσσερις  ώρες. Δεν περίμενα φυσικά ότι οι άνθρωποι της τέχνης έχουν την μαγική συνταγή για το πως θα βγούμε από την κρίση.  Πάντως συγκράτησα μερικές ατάκες που μου άρεσαν.
Γιώργος Φειδάς (σεναριογράφος): «Εμείς δεν έχουμε λεφτά. Ας πάρουμε τα λεφτά των ξένων». Ο νεαρός σεναριογράφος των Singles Γιώργος Φειδάς με εμπειρία από την εργασία του στο παρελθόν  σε τουριστικό γραφείο, έχει  διάφορες ιδέες για το πως μπορεί η τέχνη να συνδυαστεί με την προσέλκυση τουριστών στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα να γίνονται  αγγλόφωνες παραστάσεις στην αρχαία αγορά.

Τζένη Δριβάλα (υψίφωνος): «Δίνουμε με άνεση 10 ευρώ για ένα  πιάτο «λαστιχένια» καλαμαράκια στο Πόρτο Ράφτη κι ένα θέαμα που μπορεί να  κοστίζει τα ίδια λεφτά το απορρίπτουμε».
Σταμάτης Κραουνάκης (Μουσικοσυνθέτης): «Από τότε που άρχισαν οι επιχορηγήσεις δεν είδαμε ούτε όρνιθες, ούτε Άξιον Εστί. Όποτε η εξουσία έβαλε τα χέρια της πάνω στην τέχνη «την κάτσιασε»»

Πέτρος Τατσόπουλος( συγγραφέας): «Στην ελληνική τηλεόραση έχουμε βάλει το πορνό στις ώρες της έρευνας και την έρευνα στις ώρες του πορνό. Τότε προβάλλονται οι εκπομπές  του Παπαχελά, του Πρετεντέρη κλπ κι όλες τις άλλες ώρες παίζουν... πορνό»

Γιώργος Μανιώτης (θεατρικός συγγραφέας): «Είτε φταις είτε όχι αν δεν μπορείς άλλο να παλέψεις θα πεθάνεις...κι εμείς θα παλέψουμε όσο ζούμε»
Ντόρα Μπακογιάννη (Πρόεδρος Δημοκρατικής  Συμμαχίας): «Αυτή η κοινωνία ψάχνεται. Έχει ανάγκη από όραμα, αυτοπεποίθηση, από έναν δρόμο με φως στο βάθος. Εσείς μπορείτε να περάσετε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί...»

Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου