Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Το «ΑΛΛΟ» κόμμα του Σαμαρά!


Του Πάνου Χατζηκωνσταντίνου

Διάβασα χθες στο... Antinews, (πού αλλού;) το άρθρο (ορισμό του γλειψίματος) ενός κυρίου Κώστα Ροδινού (θα έπρεπε να τον ξέρω; Αν ναι, απολογούμαι για την άγνοιά μου) αναφερόμενο στην ομιλία του Αντωνάκη στην ...................
....................
κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΝΔ. 
Με βάση τα όσα ο «Πρόεδρος» είπε, έβγαλε τα παρακάτω συμπεράσματα, μερικά από τα οποία, δε μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό, και τα σχολίασα:

Η Ν.Δ. του Σαμαρά αλλάζει (αλλάζει, αλλάζει σε Ν-ΝΔ!)
Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Σαμαράς, μεθοδικά κτίζει (κτίζει τώρα, γκρεμίζει, δεν είναι ξεκάθαρο. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι χρησιμοποιεί πολλή «λάσπη»!) ένα άλλο κόμμα (Πάει η καημενούλα η ΝΔ), με βασικά χαρακτηριστικά:
-τη συγκεκριμένη ιδεολογική φυσιογνωμία
-τις ξεκάθαρες απόψεις
-το στέρεο αντιπολιτευτικό λόγο
-τους νέους ανθρώπους
-τη συγκροτημένη στρατηγική

Ειδικότερα:

Ιδεολογική φυσιογνωμία: Με τη χθεσινή του τοποθέτηση ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε ξεκάθαρα (τρόπος του λέγειν) το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ.:

Ι. Η Ν.Δ. είναι λαϊκό κόμμα και απευθύνεται σε όλο το λαό, πέρα από στεγανά και ιδεολογικά τείχη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Εμείς δεν κάνουμε «στροφή», ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Ανοίγουμε την πολιτική μας και καλύπτουμε ολόκληρη την Κοινωνία. Υποσχόμαστε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Ωχ, νέος Ανδρέας μας προέκυψε!) με Ισονομία και Ευκαιρίες για όλους.»

ΙΙ. Η Ν.Δ. δεν αναζητεί ένα περιστασιακό πλειοψηφικό ρεύμα που θα τη φέρει στην εξουσία. Αντιθέτως «χρειαζόμαστε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα. Που θα προκύψει, όχι απλά από οριακές μετακινήσεις οριακών ψηφοφόρων, αλλά από τη συνολική μετατόπιση της κοινωνίας (Νάτος, νάτος ο νέος Τσαουσέσκου! 98.9% ονειρεύεται ο «μεγάλος» αρχηγός!) στις ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, στα ιδανικά της Πατρίδας, της Δημοκρατίας, της Ανταγωνιστικότητας, της Ατομικής ευθύνης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. (Μόνος σου τις σκέφτηκες όλες αυτές τις πρωτότυπες και πρωτάκουστες(!) ιδέες αγόρι μου; Σου ξέφυγαν όμως τα ιδανικά της «παπαρολογίας», της αναξιοκρατίας και της καμαρίλας!)

Νέα ατζέντα
Ο κ. Σαμαράς, όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί. Περιέγραψε και την ατζέντα με βάση την οποία θα δημιουργήσει τη νέα κοινωνική πλειοψηφία. Ποια είναι τα βασικά σημεία αυτής της ατζέντας; (Κλέβε κόλπα Ντόρα!)

Ι. Απεμπλοκή από το μνημόνιο. Η συνταγή του Μνημονίου έχει αποτύχει! Αυτό αποτελεί την μεγάλη δικαίωση του κ. Σαμαρά γιατί είχε εναντιωθεί από την αρχή. Λιγότερος από ένας χρόνος μνημονίου ήταν αρκετός, για να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση. Ακόμα και αυτοί που τότε πανηγύριζαν (ε, όχι και πανηγύριζαν ρε άνθρωπε. Απλά, σαν "αναγκαίο κακό" δέχτηκαν ορισμένες διατάξεις του) για το μνημόνιο, σήμερα ομολογούν ότι χρειάζεται μιαάλλη πρόταση εξόδου από την κρίση. (Κι εμείς μαζί σου μεγάλε. Πες τη μας όμως αυτή την άλλη πρόταση, μη το κρατάς μυστικό. Τι προτείνεις σε αντικατάσταση του Μνημονίου; Ή μήπως θα ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό και θα εξαφανίσεις -ή κάτι τέτοιο, ποιος τα παίρνει στα σοβαρά άλλωστε;- το εξωτερικό χρέος, όπως διεκήρυξες, κουνώντας το μαγικό σου ραβδάκι μόνο;)

ΙΙ. Όμως, η κυβέρνηση πάλι οδηγείται σε λάθος κατεύθυνση. Αναζητά νέα μέτρα στο πλαίσιο του μνημονίου! Γι’ αυτό η Ν.Δ. λέει «όχι σε νέα μέτρα!» Και λέει «όχι» επειδή ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει μέτρα. Αυτό που ζητάει η Ν.Δ. είναι διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων, αλλά με ταυτόχρονα μέτρα Ανάπτυξης. Γιατί χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν θα ορθοποδήσει ποτέ, όσα δάνεια και αν πάρει! (Κι εδώ μαζί σου. Ώστε αυτή είναι η άλλη πρόταση! Όχι στο μνημόνιο,όχι στα μέτρα, όχι στα ζόρια. Η ανάπτυξη θα λύσει όλα τα προβλήματα! Σε τρία (το νωρίτερο) με δέκα (και βλέπουμε) χρόνια από τη λήψη των μέτρων (που απαιτούνται), η Ελλάδα, με ηγέτη τον Αντώνη, θα έχει γίνει Παράδεισος! Και ναι, να ζητήσουμε και να πετύχουμε (ο Σαμαράς θα τους πείσει, με τα ακαταμάχητα επιχειρήματά του, να τη δώσουν χωρίς να απαιτήσουν επιβολή νέων μέτρων) διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων. Πες μας όμως, μέχρι τότε πώς θα ζήσουμε; Πώς θα πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Πώς θα αποπληρώνουμε τα δάνεια (γιατί έστω και με διευκολύνσεις, θα πρέπει να καταβάλλουμε τις δόσεις αποπληρωμής, γιατί αλλιώς...); Πώς θα συντηρούμε το στρατό και τις διάφορες κοινωφελείς υπηρεσίες; Και τέλος, πού θα βρούμε τα λεφτά για να προωθήσουμε την Ανάπτυξη; Χωρίς μέτρα, έσοδα στο μείον. Άρα η μόνη λύση (εκ των πραγμάτων), νέα δάνεια. Πιστεύεις Αντωνάκη, ότι θα σου τα δώσουν «κοψοτιμής» γιατί έχεις ωραία μάτια; Ή θα τους μαγέψεις με τις αρλούμπες σου; Και τέλος, αυτά τα νέα δάνεια, πώς θα τα αποπληρώσουμε; Πες μας αγόρι μου, πες μας. Μη μας αφήνεις στην αγωνία!!!...)

ΙΙΙ. Η Ν.Δ. λέει ναι στον ισοσκελισμό του Προϋπολογισμού (έλα..!), όχι όμως, στις ακρότητες της άκαμπτης συνταγματικής δέσμευσης. Γιατί είναι επικίνδυνο να δεσμεύεις από τώρα το απώτερο μέλλον. Να καταργείς ουσιαστικά τα περιθώρια της διακυβέρνησης ακόμα και σε έκτακτες περιστάσεις. (Αυτό πάλι, κι αν θέλει επεξήγηση. Δε καταλαβαίνω γρι! Ούτε ο δε τα λέει τόσο καλά! (Αλλά πάλι στο ίδιο σχολείο δε πήγατε;) Ρώτησε σε παρακαλώ, για να σου πουν κι εσένα τί ακριβώς εννοούν, για να μου το εξηγήσεις. Και μην ανησυχείς, έστω και μια απλοϊκή εξήγηση, του επιπέδου σου, μου κάνει!)

IV. Η Ν.Δ. λέει όχι στην συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και ναι στην άμεση ανακήρυξη, δηλαδή θέσπιση, της ΑΟΖ. (Σωστός! Πώς στα κομμάτια δε το σκέφτηκε κανείς άλλος, μου είναι αδιανόητο).

V. Στο θέμα των λαθρομεταναστών, η Ν.Δ. θα φέρει δική της εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσει τον νόμο Ραγκούση. (Απ' ότι άκουσα -μπορεί να κάνω και λάθος- σκοπεύει να εγείρει και δεύτερη γραμμή συρματοπλέγματος κι ανάμεσά τους, ναρκοπέδιο! Αν κι αυτό δε τους σταματήσει, κι εγώ δεν ξέρω τί θα τους σταματήσει!)

VI. Η Ν.Δ. θα καταργήσει το άσυλο επειδή πλέον αυτό είναι απαίτηση της κοινωνίας.(Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα αφορά μόνο στους φοιτητές ή θα ισχύει και για τους λαθρομετανάστες...)

VII. Στο θέμα της κάθαρσης και της ανάκτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου της χώρας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν σαφής: «Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει, μπορεί να ξεκινήσουμε την κάθαρση από αύριο». (Καλά το ΠΑΣΟΚ, εμείς; Θα ανοίξουμε, με δική μας πρωτοβουλία τα ταμεία του κόμματος; Έτσι κι αλλιώς, δε πρόκειται να βρουν τίποτα. (Σιγά μη γράφαμε στα επίσημα βιβλία και τις διάφορες «χορηγίες» (έτσι το λένε τώρα;) τύπου Siemens, Intracom και διάφορων μεγαλοπρομηθευτών και μεγαλοεργολάβων!).

Όχι στα στρογγυλεμένα(;) λόγια
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε το σύνθημα για πραγματική αντιπολίτευση. Είπε συγκεκριμένα: «Θέλω η Ν. Δ. να δίνει το «παρών» καθημερινά, παντού, σε όλα. Θέλω να απαντά συνεχώς στις προκλήσεις. Όχι μόνο στις προκλήσεις της κυβέρνησης, όπως έχουμε υποχρέωση. Αλλά και στις προκλήσεις των καιρών, όπως έχουμε καθήκον. Θέλω να παρεμβαίνετε παντού. Στο κοινοβουλευτικό έργο, στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Να μην αφήνετε τίποτε να πέσει κάτω. Να εξαντλείτε την κριτική με μαχητικότητα, αλλά χωρίς κακοπιστία. Με συνέπεια, αλλά χωρίς απολογητική διάθεση. Με αιχμηρό λόγο, με καθαρές κουβέντες, όχι με στρογγυλεμένες γενικολογίες.» (Εδώ έδωσε ρέστα! Ποιος είδε το Θεό και δε τον φοβήθηκε. Θα ακούνε βουλευτή της ΝΝΔ (Παναγιωτόπουλο, Μανώλη, Γιακουμάτο, Πιπιλή κ.ά.) και θα το βάζουν στα πόδια. Μέχρι και «φροντιστήρια» θα τους κάνει ο Μεϊμαράκης!) Σε μια παράγραφο συνόψισε το διαχρονικό πρόβλημα της Ν.Δ.
Αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις του κ. Μιχελάκη, θα διαπιστώσουμε ότι ο νέος αντιπολιτευτικός λόγος γίνεται ήδη πράξη (αυτό πάλι, πού κολλάει;)


Ο Α. Σαμαράς κερδίζει το παιχνίδι (Ναι, Εε;)!
Πολλοί είχαν (τώρα όμως;) αμφιβολίες και επιφυλάξεις, αν ο Αντώνης Σαμαράς, μπορούσε να βάλει τάξη και να ξαναδώσει ελπίδα σ' ένα διαλυμένο κόμμα. Και από εδώ του ασκήσαμε κριτική. Πολλές φορές αυστηρή και ενίοτε άδικη. (Ντροπή σου. Αλλά, αμαρτία εξομολογημένη....) Γιατί βλέπαμε πού (πού, πού, πού;) το πήγαινε η Κυβέρνηση και ανησυχούσαμε.
Όμως, φαίνεται ότι σταδιακά και μεθοδικά, κερδίζει το παιγνίδι. (Τα γκάλοπ, που τόσο σας βολεύουν όταν πρόκειται για το... 2%, μπερδεύουν τα πράγματα λιγάκι. Είναι βέβαιο όμως ότι στη περίπτωση της ΝΝΔ, ή λάθος κάνουν ή είναι φτιαχτά! Τί στο καλό, μπορεί η ΝΝΔ να είναι μόνο 20-25%; Μας κλέβουνε ρεεεεε.) Για αυτό και η χθεσινή πρόκληση: «Τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να ξέρετε ότι θα τις κερδίσουμε εμείς! (Να που υπάρχουν και μεγάλοι που πιστεύουν στον Αη-Βασίλη και τις Νεράιδες!) Γιατί αφουγκραζόμαστε τον κόσμο, πλησιάζουμε τον κόσμο (αυτός όμως;) και με τη συμπεριφορά μας (ειδικά μ' αυτό) κερδίζουμε τον κόσμο. Θα τις κερδίσουμε, όχι για να ικανοποιήσουμε τις δικές μας φιλοδοξίες(όποιος κάνει τέτοιες ανήθικες σκέψεις, να έλθει αύριο με τον κηδεμόνα του), αλλά για να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας και να ξανα-στήσουμε τη χώρα στα πόδια της.» (Χέρια-πόδια, μας μπέρδεψες πάλι φίλε μου. Πες τους να σου τα γράφουν πιο απλά, να τα καταλαβαίνεις κι εσύ!) Αρχίζουν να τον πιστεύουν ακόμα και οι δύσπιστοι. (Κερδίστε πρώτα τους «ευκολόπιστους» και μετά απευθυνθείτε στους «δύσπιστους»!)

Εδώ δυστυχώς τελειώνει το άρθρο-παραμυθάκι του καλού κυρίου Ροδινού. Τι κρίμα, είχε τόση πλάκα! Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου