«Επέστρεψαν» έπειτα από 70 ολόκληρα χρόνια και πάλι στην Κρήτη 200 σπάνιες ποικιλίες σπόρων, τις οποίες είχαν πάρει από το νησί οι Γερμανοί την περίοδο της Κατοχής προκειμένου να τις εξελίξουν. Οι σπόροι άγριων αλλά και καλλιεργήσιμων φυτών τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
Ανάμεσά τους είναι και πολλές ποικιλίες που δεν υπάρχουν πια και που δεν καλλιεργούνται στην Κρήτη όπως σπόροι σιταριού, κριθαριού, βρώμης, φασολιών, φάβας αλλά και πολλοί από άγρια ενδημικά φυτά του νησιού.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Ειδών του Ινστιτούτου, Χριστίνα Φραγκογιάννη, η συγκέντρωση των σπόρων ξεκίνησε το 1942 από Γερμανούς ειδικούς βοτανολόγους και έγινε συστηματικά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Στόχος τους ήταν η συγκέντρωση σπόρων από διάφορα φυτά, προκειμένου να τα εξελίξουν και να βελτιώσουν τις δικές τους καλλιέργειες.
Οι επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου «εντόπισαν» τους σπόρους μέσα από διαδικτυακό τόπο της γερμανικής Γενετικής Τράπεζας, έκαναν τη σχετική παραγγελία και οι σπόροι... ξαναγύρισαν στην Ελλάδα.
Στόχος του Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων είναι να εμπλουτίσει τη δική του τράπεζα σπόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του ΜΑΙΧ είναι η αναγέννηση του φοινικόδασους της Πρέβελης μετά τη φωτιά του καλοκαιριού.
Το απαραίτητο απόθεμα σπόρων του Φοίνικα του Θεόφραστου φυλασσόταν στους χώρους του Ινστιτούτου και το σπάνιο οικοσύστημα μπορεί να αναγεννηθεί.
Οι φωτογραφίες είναι από προσωπικό αρχείο ένα χρόνο πριν την ολοσχερή καταστροφή του φοινικόδασος. Ευχόμαστε η επόμενη γενιά να δει τέτοιες εικόνες, να ακούσει αυτούς τους ήχους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου